KAN JEG BRUKE OLIVENOLJE TIL STEKING?

Ja, er det korte svaret på dette. En ekstra jomfru olivenolje er godt egnet til steking på grunn av det høye røykpunktet på hele 190 grader. Uansett så anbefaler vi ikke å varme olivenoljen over 180 grader av hensyn til oljedekomponering. Varmer du olivenoljen over dette så vil den tape sine kvaliteter.

Her på gården bruker vi olivenolje til salater, baking, steking og fritering. Nå er det kanskje litt jålete å bruke en høykvalitets ekstra jomfru olivenolje i frityrgryta. Men vi skal love deg at resultatet blir ekstremt bra. 

Ønsker du smaken av middelhavet i grønnsakene så tilsett en god ekstra jomfru olivenolje på slutten av stekingen eller hell litt over de kokte grønnsakene.

  En annen ting vi hører ofte er at man skal bruke raffinert olivenolje til steking.

  Dette er i og for seg riktig om du ikke ønsker at oljen skal sette smak på maten, men da er jo også litt av hensikten borte etter vår mening. 

  For oss som kjenner til hvordan raffinerte oljer blir produsert så stusser vi veldig på de som anbefaler dette. En raffinert olje blir som oftest produsert av olivenolje med feil, det kan være oliven som er plukket mange dager før det blir presset, eller feil lukt og smak. I raffineringsprosessen så tilsettes det kull og oljen blir deretter filtrert slik at all smak og lukt forsvinner. Husk at det er ingen produsenter som ønsker å produsere en slik olje da dem får mye mindre betalt for den. Det er også flere land som rangerer raffinert olivenolje som ”not fit for human consumption”. Dette er ikke pga. at det er direkte farlig, men pga. den ikke har noe smak eller lukt. 
  Klide: https://www.oliveoilsource.com/definition/refined-olive-oil

  Som med alt annet. Du betaler for kvalitet. 

  Raymond sin biff oppskrift: 

  1. Varm opp stekepanna. Om du stikker en tresleiv i olivenoljen så vil du se at det bruser rundt den, da er den passe varm til å starte å steke. Om det ryker av panna og oljen så er den for varm. Held den ut, tørk panna og start på nytt. 
  2. Stek biffen til slik du ønsker den. Rå: 52-56 grader, Medium: 58-64 grader, Godt stekt: 66-68 grader Det er ikke juks å bruke et steketermometer.
  3. Jeg pleier å tilsette 2-3 hvitløk fedd og og en kvist rosmarin i panna. 
  4. På slutten av stekingen kan du tilsette litt smør om du liker den gode smørsmaken. Husk at smør tåler mye mindre varme en olivenolje så det kan lønne seg å sette ned temperaturen før du har i smøret. 
  5. La biffen hvile i minst 15 min. 
  6. Ha på litt flaksalt og nykvernet pepper. 

  God appetitt  :) 

  Kilder:
  https://www.kk.no/helse/olivenolje-kan-brukes-til-steking-67772201
  http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/83-designations-and-definitions-of-olive-oils
  https://www.oliveoilsource.com/definition/refined-olive-oil
  https://no.wikipedia.org/wiki/Olivenolje